G. van Leeuwe b.v.

Natuursteenbedrijf

Materialen

Marmer, graniet, hardsteen en meer

Natuursteen is een natuurproduct. Door de verschillende ontstaanswijzen is iedere soort uniek: een ander uiterlijk, andere eigenschappen. De natuursteen waarmee wij werken, is vaak tientallen tot honderden miljoenen jaren oud. Er zijn duizenden soorten natuursteen die meestal worden ingedeeld in drie hoofdgroepen:

- Stollingsgesteenten, zoals graniet, basalt en diabas: deze zijn ontstaan door afkoeling van vloeibaar gesteente (magma).

- Sedimentgesteenten, zoals kalksteen, hardsteen en zandsteen: deze zijn ontstaan door de afzetting van steenkorrels of door het neerslaan van kalk, wat vervolgens weer is versteend. Het bezinken gebeurt in lagen. Deze gelaagdheid is nog te zien in de blokken steen die tegenwoordig worden gewonnen.

- Metamorfe gesteenten, zoals marmer, leisteen en kwartsiet: deze gesteenten zijn ontstaan door een gedaanteverwisseling van de stollings- en sedimentgesteenten onder invloed van temperatuur en druk.

Eigenschappen van natuursteen

De natuursteensoorten verschillen van elkaar in eigenschappen als hardheid, zuur- en vorstbestendigheid, slijtvastheid en polijstglans. Bij de keuze voor een grafmonument, urnenmonument of aanrechtblad zijn dit eigenschappen die moeten worden meegewogen. Vroeger werd er voor grafstenen vaak hardsteen en marmer toegepast. Tegenwoordig worden veel granietsoorten gebruikt. Door hun eigenschappen verweren granietsoorten minder dan hardsteen en marmer. Soms geeft de toepassing de doorslag bij de keuze van een materiaal, soms is de esthetische waarde belangrijker. Wij adviseren u daarom graag bij de keuze van de juiste natuursteensoort.

Onderhoud van natuursteen

De verschillende eigenschappen van natuursteen hebben gevolgen voor de bescherming en het onderhoud. Soms is het nodig een materiaal te impregneren. Op sommige materialen kunnen bepaalde schoonmaakmiddelen beter niet worden gebruikt. U kunt bij ons advies krijgen over het onderhoud van natuursteensoorten en de behandeling van beschadigingen of vlekken. Ook kunt u bij ons terecht voor onderhoudsproducten.

Op deze pagina ziet u diverse natuursteensoorten waarmee wij werken. Om natuursteen werkelijk te 'beleven', raden wij u echter aan om het in het echt te bekijken: wij kunnen u vele voorbeelden laten zien.

 

arabescato
Bianco Carrara, marmer
Rosso Levanto, marmer
Rosso Verona, marmer
Azul Macauba, marmer
BelgischHardsteen
Rainbow, kalksteen
Dolomiet, kalksteen
Lieto red, graniet
Emerald Green, graniet
Hassan Green, graniet
Imperial Red, graniet
Impala, graniet
Black Rain, gestreept
Black Rain, gewolkt
Lavender, gestreept
Lavender, gewolkt
Stellen Grey
Angola Black, graniet
Bararp, graniet
Beida Black, graniet
Butterfly Blue, graniet
Candy Rose, graniet
Cat's eyes, graniet
China Juperana, graniet
Crystal White, graniet
Dakota, graniet
Emerald Pearl, graniet
G562 Maple Red, graniet
G603, graniet
G635 Anxi Red, graniet
G684 basalt
Himalaya Blue, graniet
Himalaya Red, graniet
Imperial Green, graniet
Indian Aurora, graniet
Indian Black, graniet
Indian Red, graniet
Kinawa, graniet
Madurai Gold, graniet
Mozart Ruby, graniet
New Impala, graniet
Olive Green, graniet
Purple Pearl, graniet
Shanxi black, graniet
Star galaxy, graniet
Sunset Paradiso, graniet
Tuling Green, graniet
Twilight Red, graniet
Vanga, graniet
Verde Candeias, graniet
Virginia Green, diabas
Xili Red, graniet